Categories: HögtiderTips

Bröllopstider – saker att tänka på

I helgen är det Pingstafton – en helg där många väljer att gifta sig. Ett vår eller sommarbröllop är otroligt vackert och vi tänkte bjuda på lite tankar om bröllop så här inför denna stora bröllopshelg.

Planering – var ute i god tid

Planering, planering, planering. Eftersom detta är en helg då många väljer att gifta sig – både borgerligt och kyrkligt är det klokt att vara ute i god tid att boka kyrka eller borgerlig vigsel. Ofta är kyrkor fullbokade minst ett år innan och denna helgen får du oftast räkna med längre väntetid under just pingsthelgen. Det samma gäller festlokaler, detta är ju även en tid för studenter så se till att vara ute i god tid här också.

När väl vigsel och eventuell festlokal är bokad så kan du börja med planering för gäster. Gör en budget på hur mycket du kan och vill lägga först och främst på bröllopet och därefter se hur många gäster du ska bjuda. Då ska allt räknas in såsom matkostnader, ska det vara kuvert eller buffé, om ni ska ha serveringspersonal, utsmyckning till festlokalen, blommor, kläder, tårta, dryck och så vidare. Listan kan göras väldigt lång. Det viktigaste är att ta det lugnt och planera metodiskt. Skriv ner allt så du har framför dig allt som ska räknas in – bröllopsdagen ska vara smärtfri! Fråga runt om hjälp bland dina vänner och släktingar, det sparar du mycket på!

Svensexa, möhippa och toast master

Svensexa och möhippa brukar höra till, och ofta är det brudtärnan/tärnorna och bestman som anordnar dessa. Även här – tips till er som får denna ädla uppgift, är att vara ute i god tid med planering. Det är inte lätt att planera, och säkert är det många åsikter, men ha i tanke att det är nästintill omöjligt att få med alla på möhippan eller svensexan så känn inte att det är misslyckat om inte alla är med.
Valet av toast-master är inte det lättaste och det är mycket planering att vara toast-master också. Välj en person som känner att den vill och kan ta på sig uppgiften och som inte tycker det är jobbigt att tala inför folk.

Klädsel

Idag är dress-code inte lika strikt på bröllop som förr, vilket är skönt för det ger mer utrymme till gästerna. Vad gäller bruden och brudgummen finns det en uppsjö av olika klädslar att ha på sig. Vid val av brudklänning så ska det ju först och främst vara en klänning som du som brud verkligen vill ha och känner att den är din drömklänning. Därefter kan du börja med att måttanpassa och se om det behövs göras andra justeringar på, men viktigast av allt, den ska vara din ultimata dröm! För brudgummen finns det även här mängder av olika kläder att ha på sig. Ska det vara frack, smoking eller vanlig kostym, ja you name it. Om ni inte vill köpa kläder går det ju även lika bra att hyra, och därmed spar ni in på kostnader. Vill ni lägga lite mer kan ni alltid ta kontakt med en sömmerska eller skräddare som ritar mönster och syr upp era kläder. Valen är oändliga och det kan ta sin tid innan ni hittar rätt, så var även här ute i god tid.

Ringar

Att välja ringar är inte det lättaste. Det finns en uppsjö av ringar i olika prisklasser och utformningar idag och det är ofta väldigt svårt att välja. Hur vill du att den ska se ut, guld, vitguld eller någon annan metall, sten eller inte sten, flera stenar och så vidare, sitt ner i lugn och ro och när ni hittat något ni tycker om, ta med er en bild till en smyckesaffär, guldsmed eller juvelerare så hjälper de er. En del väljer att designa sin egna ring vilket kan bli lite dyrare, men det finns en mängd färdigdesignade ringar som är riktigt fina.

Bröllopsdagen

Den stora dagen i era liv! Efter planering, säkert lite svett och tårar och längtan är äntligen dagen ni väntat på här! Njut av hela dagen så länge den varar och se fram emot ett liv tillsammans. Se till att ha roligt, även om det bara är ni, familjen eller ett jättesällskap, NJUT.

Vi hoppas att alla som gifter sig i helgen får en fantastisk dag – och självklart till alla som gifter sig oavsett när, all lycka till er!

Trevlig helg!

 

Share
Published by
redaktionen

Recent Posts

Besök fotografiska museet i Stockholm – Boka biljetten nu.

Upptäck Fotografiska Museet i Stockholm: En Konstnärlig Resa Allmän Beskrivning: Fotografiska museet i Stockholm är…

6 månader ago

DinnerWeek – upptäck vår nya kampanj

Vår nya kampanj DinnerWeek har premiär idag! Ni bokar rykande heta middagserbjudanden som inkluderar en…

7 månader ago

Åka på Spa med barn – 10 barnvänliga spahotell

Hotell som har familjespa  Vi ska visa att det är fullt möjligt och att de…

7 månader ago

Spa mellan Stockholm och Göteborg

I en värld som ständigt rusar framåt tycker vi att det är extra viktigt att…

8 månader ago

Boka hotell online utan kreditkort

Ska du äntligen komma iväg på en resa för att utforska en ny stad eller…

10 månader ago

Vinnarna av Årets Slottshotell 2023 är klara!

Nu är det klart både vilka hotell som tar hem Årets Slottshotell 2023 och vilka…

10 månader ago