Även denna vecka har rusat förbi, och det är redan fredag. Igår var det röd dag och idag är det många som har en ledig dag vilket är väldigt passande då det bjuds på strålande väder, i alla fall här nere på västkusten. När solen börjar värma så är börjar även grillarna titta fram och doften av grillat sprider sig över grannskapet. Vi vill passa på att dela med oss av några härliga grilltips inför helgen.
Glaze
Att man ”glazear” kött eller grönsaker innebär att du penslar på en slags blandning när maten ligger på grillen och som vid upphettning plockar fram nya smaker. Glaze innehåller alltid någon form av socker vilket gör att det bränns lätt om det får grillas för länge, därför bör du pensla på glazen vid slutet av grillningen. Om
du vill ha mer så kan du alltid dubbel-glazea. Då penslar du på ett lager precis när du tar maten från grillen; då blir ytan riktigt glansig och härlig.
Nedan bjuds du på ett recept på en klassisk Texas-smoke glaze.
För 3dl glaze:
- 2 dl chilisås
- 3 msk strösocker
- 2 msk japansk soja
- 1 dl äppelmos
- 1 tsk Liquid smoke
- 1 tsk senapspulver
- 1 krm vitlökspulver
- 1 tsk sojakulör
- salt och peppar
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt svalna. Smaka av med salt och peppar.
Grillspett
För ett bra grillspett finns det inga regler. Här är det bara att plocka på allt vad du tycker är gott och lägga på grillen. Grillspett är en bra sak att bjuda på när det väntas gäster och är lätt att göra. Mixa grönsaker, kött, fisk, kyckling eller vad du nu vill ha på. Det finns som sagt inga regler! Men du behöver inte heller grilla ett spett så därför följer här ett superenkelt recept att servera som tillbehör.
Det enda du behöver är mozarella (runda), tomater och basilika. Trä på ett spett och servera, voila! Du kan även drizzla lite olivolja över och avsluta med salt och peppar för att få lite extra smak.
Sallad som tillbehör
En god sallad är aldrig fel att ha till maten och du kan även ha sallad som tillbehör till det grillade. Precis som med grillspett finns det inga direktiv om vad som ska finnas med i en sallad utan mixa allt som du tycker är gott. En sallad kan vara så enkel som att bestå av spenat, lite blåbär och getost eller bara en enkel grönsallad med tomat, gurka och lök. Kombinationerna är oändliga. Gillar du ädelost bör du testa följande recept:
- 1 romansalladshuvud
- 1 msk olivolja
- 75 g ädelost
- 1/2 dl majonnäs
- 1 dl crème fraiche
- 1 krm peppar
- 3 msk grovhackade, rostade hasselnötter
- bladpersilja till garnering
Gör så här:
- Dela salladshuvudet på mitten. Pensla snittytorna med oljan.
- Mosa samman ädelost, majonnäs och crème fraiche med en gaffel i en skål. Krydda med peppar.
- Grilla salladen tills den fått fin färg. Lägg upp på ett fat. Klicka på ostkrämen. Toppa med hasselnötter.
- Garnera med en kvist bladpersilja.
Hoppas att du kommer njuta av helgen och kanske drar du fram grillen?