Categories: Stadstips

Sola skiner i Karlstad

”Sola skiner i Karlstad”, är ett väl myntat uttryck. Karlstad, Värmlands hjärta, ligger vid den övre sidan av Vänerns strand där Klarälven delar sig i flera grenar och mynnar ut i Vänern.

Skaldernas landskap

Värmland är känt som skaldernas landskap och inte minst för Gustaf Fröding som verkade i Karlstad. Han föddes år 1860 på Alsters Herrgård i Karlstads socken. Han var en svensk författare, journalist och poet. En av hans mest kända diktsamlingar är ”Stänk och flikar” som bland annat innehåller dikten ”En morgondröm” som fick honom åtalad men blev senare friad. Fröding mådde inte alltid bra, därför tillbringade han långa vistelser på olika vårdinstitut på grund om psykisk ohälsa och alkoholism, men han fick aldrig någon riktig diagnos. Han avled 8 februari 1911 i Villa Gröndal på Djurgården till följd av diabetes.

Lars Lerin utställning

Den anrika dansrestaurangen Sandgrund är hem för konstnären Lars Lerins målningar. Sandgrund ligger nära Karlstad centrum, nära natur och mitt i ett kulturstråk. Varje år är det många som kommer till Karlstad enbart för att se hans utställning. Förutom att se hans verk kan du även köpa hans böcker. Utställningen hängs om cirka en gång per år för hålla det levande då Lerin är produktiv och alla hans verk inte får plats samtidigt. Om du är konstintresserad är detta väl värt ett besök.

Hockey hockey!

Karlstads stolthet är självfallet Färjestad BK. Under hockeysäsongen är Löfbergs Arena ofta fullsatt av hockeyälskande värmlänningar. Föreningen har tillsammans med Brynäs spelat varje säsong i SHL (f.d Elitserien) sedan starten 1975/76. Genom åren är det flera framstående spelare som har börjat sin karriär i Färjestad; Håkan Loob, Ulf Sterner och Jörgen Jönsson.

Färjestadstravet

Bredvid Löfbergs Arena ligger Färjestadstravet. Den startades 1936 och blev då Sveriges fjärde travbana. Det största loppet som anordnas är Färjestads Jubileumslopp. Den kanske allra mest kända hästen som har tävlat för Färjestad är Copiad som tränades av Erik Berglöf. År 1994 på just Färjestadstravet satte han världsrekord. Den eller snarare sagt de, mest kända tränarna/kuskarna är självfallet Olle och Björn Goop som har sin anläggning i Kil.

Share
Published by
redaktionen

Recent Posts

Besök fotografiska museet i Stockholm – Boka biljetten nu.

Upptäck Fotografiska Museet i Stockholm: En Konstnärlig Resa Allmän Beskrivning: Fotografiska museet i Stockholm är…

6 månader ago

DinnerWeek – upptäck vår nya kampanj

Vår nya kampanj DinnerWeek har premiär idag! Ni bokar rykande heta middagserbjudanden som inkluderar en…

7 månader ago

Åka på Spa med barn – 10 barnvänliga spahotell

Hotell som har familjespa  Vi ska visa att det är fullt möjligt och att de…

7 månader ago

Spa mellan Stockholm och Göteborg

I en värld som ständigt rusar framåt tycker vi att det är extra viktigt att…

8 månader ago

Boka hotell online utan kreditkort

Ska du äntligen komma iväg på en resa för att utforska en ny stad eller…

10 månader ago

Vinnarna av Årets Slottshotell 2023 är klara!

Nu är det klart både vilka hotell som tar hem Årets Slottshotell 2023 och vilka…

10 månader ago