Platsen som fullkomligt vibrerar av energier
Österbybruks herrgård vilar på en anrik historia som sträcker sig ända tillbaka till det tidiga 1600-talet och här har flera kända släkter huserat genom tiderna, bl.a. De Geer, Grill och Tamm. Det är kanske inte så underligt att du på denna plats, med dess unika historia, kan uppleva andlig närvaro – faktum är att denna plats fullkomligt vibrerar av energier. Vi bestämde oss för att ta en närmare titt på platsen och inte kunde vi väl tro att denna herrgård vilar på så många spännande berättelser och framför allt – spöken.
Österbybruks herrgård ligger endast 45 minuters bilresa norr om Uppsala och man kan inte annat än imponeras över de häpnadsväckande byggnadsverk och den vackra naturen som omger platsen. Wärdshuset, även kallat Gammel Tammen, ligger beläget i den östra flygen på Österbybruks herrgård och är faktiskt det äldsta huset i det nuvarande herrgårdskomplexet. Gammel Tammen uppfördes redan år 1734 och var från början nummer två i ordningen då det här tidigare fanns en herrgård av trä, byggd redan på 1600-talet.
Historien om Gammel Tammen
Pehr Adolf Tamm, i folkmun även kallad Gammel Tammen, ärvde bruket i början på 1800-talet av sin moster Anna Johanna Grill. Denna festglada herre anordnade inte bara egna fester utan han besökte mer än gärna Stockholm för att delta i huvudstadens festliga tillställningar. Under ett av sina besök förälskade han sig i sångerskan Jenny Lind som han senare bjöd in för att underhålla på Österbybruks herrgård. Som ackompanjemang till Jenny Linds vackra sång köpte han den flygel som idag står i den blå salongen. Jenny Lind återvände flera gånger till herrgården och faktum är att hon gör det än idag. Flera har vittnat om den vackra musiken som hörts spelas från flygeln men den tystar snabbt när man tittar in i den tomma salongen.
”Vid hans bortgång ställdes hjulstolen upp på vinden men tjänstefolket klagade ofta över att den rörde sig fram och tillbaka över golvet.”
Pehr Adolf Tamm verkade och bodde på Österbybruks herrgård under ett drygt sekel och på ålderns höst fick han allt svårare att gå. Han lät då tillverka en rullstol, eller ”hjulstol” som han själv kallade den, som skulle underlätta i hans vardag. Vid hans bortgång ställdes hjulstolen upp på vinden men tjänstefolket klagade ofta över att den rörde sig fram och tillbaka över golvet. Under lång tid försökte man finna en logisk förklaring till detta och länge trodde man att vindsgolvet helt enkelt måste ha en kraftig lutning. Senare efterforskningar har visat att så var det dessvärre inte. I våra dagar står hjulstolen i den gula salongen men den flyttar fortfarande på sig. När man kommer in i herrgården kan den stå i den stora salen, för att senare förflytta sig återigen till den gula salongen. Många menar på att Gammel Tammen håller ett vakande öga på herrgården och flera har dessutom sett honom sittandes i sin stol vakande över sina hotellgäster.
Den svartklädda gestalten om natten
Det finns även ett flertal kvinnor som går igen på Österbybruks herrgård och flera har vittnat om två svartklädda kvinnor som rör sig på godset. Catarina Boer var syster till inspektorn på Österby och beskrevs av många vara en väldigt vacker kvinna. Catarina fick ofta sitta med som bordsdam vid middagsbjudningar på herrgården när det fattades damer till sällskapen. Vid ett av dessa tillfällen fick hon baron på Forsmark till sitt bord, Georg de Besche, som hon senare kom att gifta sig med. Catarina sörjde länge att hon efter giftermålet blev utfryst av både släkt och vänner eftersom de tyckte att hon gift upp sig och inte längre var en av dem. Hon besökte därför ofta Österbybruks herrgård för att söka tröst hos sin bror. Flera hotellgäster vaknar än idag av ljudet av den svarta vagnen som kommer rullandes i släp efter fyra svarta hästar. När vagnen stannar till skyndar sedan den svartklädda gestalten in i herrgården. Det är Catarina Boer som återigen kommit till Österbybruk för att söka tröst hos sin bror.
Gammelnådan – pigornas skräck!
Gammelnådan, Pehr Adolf Tamms andra fru, hette egentligen Johanna Charlotta och har beskrivits vara mycket sträng mot sitt tjänstefolk. Hon satte stor skräck i de stackars pigorna – Nåde den som ertappades med att slöa! Det sägs att pigorna inte ville passera herrgården på sina lediga dagar av rädsla för att råka på Gammelnådan.
Korsdammen och den vita damen
En av de gestalter som uppträder på Österbybruks herrgård är den Vita Damen. Från korsdammen i herrgårdsparken kommer en vitklädd, vacker kvinna. Hon är inte våt av vatten utan liksom svävar över dammen. Hon visar sig ofta när det är stora tillställningar på herrgården och hon beskrivs av de som sett henne som väldigt vacker. Det är kanske inte så konstigt att många unga män förälskat sig i henne. I början på 1800-talet förälskade sig en stilig löjtnant i denna vackra kvinna. De dansade genom natten och promenerade sedan ut i parken för att svalka sig. Vid korsdammen tappade den vitklädda kvinnan sin spetsnäsduk men när löjtnanten böjde sig ner för att plocka upp den var hon borta. Löjtnanten gav aldrig upp hoppet om att hitta kvinnan och återvände därför tillbaka till godset efter en tid för att på nytt försöka ta reda på vem hon var. Ingen hade varken sett eller hört talas om denna vitklädda kvinna. Morgonen efter var plötsligt löjtnanten försvunnen men återfanns senare drunknad i korsdammen. I hans hand höll han hårt om en vit spetsnäsduk. Vem den vita kvinnan är vet man inte och inte heller varför hon inte kan få ro.
Här sover du aldrig ensam…
Flera hotellgäster på Gammel Tammen har vittnat om att de haft besök av en liten flicka under sin vistelse. Hon brukar väcka gästerna om natten för att sedan sitta tyst och stilla i en fåtölj och bekvämt vila blicken på de förvånade och nyvakna hotellgästerna.
Vill du se fler hemsökta hotell? Ta en titt i vår spökspecial där vi samlat alla våra spökslott och herrgårdar!