Categories: Hotell

Tjolöholms Slott

Tävlingen om Årets Slottshotell är i full gång. Om du är med och röstar har du chans att vinna flera fina slottspaket. På Tjolöholms Slott kan du vinna en övernattning i godsets vackra gemak i Storstugan. Det ingår frukost och ett romantiskt arrangemang med champagne, frukt, choklad och en delikatessbricka.

Historia

Tjolöholms Slott ligger i Fjärås socken i norra Halland i Kungsbacka kommun. Det är vackert beläget på en halvö i Kungsbackafjorden. 1892 köptes slottet av paret James Fredrik och Blanche Dickson. De lät anlägga dåtidens största svenska stuteri med uppfödning av förnämliga rashästar. Slottet är uppförd i engelskinspirerade Tudor-stil efter ritningar av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Idag ägs och förvaltas slottet av Stiftelsen Tjolöholm.

Naturen

Slottet ligger vackert beläget vid havet och det erbjuds mängder med promenadstigar runt omkring godset. Den unika slottsparken är präglad av 1800-talets inflytelserika Arts and Crafts-rörelsen. Omgivningen är perfekt för en mysig picknick vid havet. Här finns en liten sandstrand och badbryggan vid slottets badstrand ligger i från den 1 juni till 31 augusti. Under sommarsäsongen finns här ett glasscafé där man kan köpa glass, kaffe, dricka, kakor och enklare smörgåsar.

Allmogebyn

Blanche lät uppföra bostäder åt arbetarna för att knyta dem till godset. Det är en samling stugor i nationalromantisk stil som även dessa är ritade av arkitekten Lars Israel Wahlman. Storstugan byggdes ursprungligen för att användas som Folkets hus och skola för arbetarna men används idag som restaurang. Idag kan man övernatta i någon av de mysiga stugorna i Allmogebyn.

Aktiviteter

På Tjolöholm är det alltid något på gång, utställningar, slotts- och trädgårdsvisningar och ibland även filminspelningar. Man kan här även avnjuta en afternoon tea, helt enligt slottets egna brittiska traditioner. Efter att ha avnjutit en härlig buffé av scones, sandwiches och utsökta bakverk har man möjlighet att följa med på en visning av slottets övre våningar. Slottet kan endast ses i samband med guidad visning.

Så se nu till att vara med att rösta om Årets Slottshotell och vinn fina priser!

Share
Published by
redaktionen

Recent Posts

Besök fotografiska museet i Stockholm – Boka biljetten nu.

Upptäck Fotografiska Museet i Stockholm: En Konstnärlig Resa Allmän Beskrivning: Fotografiska museet i Stockholm är…

6 månader ago

DinnerWeek – upptäck vår nya kampanj

Vår nya kampanj DinnerWeek har premiär idag! Ni bokar rykande heta middagserbjudanden som inkluderar en…

7 månader ago

Åka på Spa med barn – 10 barnvänliga spahotell

Hotell som har familjespa  Vi ska visa att det är fullt möjligt och att de…

7 månader ago

Spa mellan Stockholm och Göteborg

I en värld som ständigt rusar framåt tycker vi att det är extra viktigt att…

8 månader ago

Boka hotell online utan kreditkort

Ska du äntligen komma iväg på en resa för att utforska en ny stad eller…

10 månader ago

Vinnarna av Årets Slottshotell 2023 är klara!

Nu är det klart både vilka hotell som tar hem Årets Slottshotell 2023 och vilka…

10 månader ago