Nöje

Fjällvandring på de vackraste platserna i Sverige

Det finns gott om vackra fjäll i Sverige med flertalet vandringsleder som bjuder på upplevelser du sent ska glömma. Fjällvandring är det ultimata sättet att uppleva naturen på bästa sätt samtidigt som du får möjligheten att inandas den friska luften och motionera i flertalet vandringsleder som finns att tillgå. Ta en titt på dessa makalöst vackra bilder med inspiration inför din fjällvandring!


Vandring i Sälenfjällen

Sälenfjällen är en populär plats för många fjällvandrare och här bjuds det på många storslagna naturupplevelser och hisnande utsiktsplatser. Utmed de totalt 200 km utmärkta lederna finns det flertalet raststugor, rastskydd och vindskydd. Svårighetsgraden på de olika lederna varierar och vi rekommenderar dig som är en oerfaren vandrare att börja med de gröna lederna som mestadels har flacka partier och inga högre stigningar. Till de gröna lederna räknas Högfjället (ca 9 km, tid: ca 2,5 h), Sälfjället (ca 11-14 km, tid: ca 4 h), Tandådalen (ca 10,2 km, tid: ca 2,5 h) och Vasaloppsleden (ca 90 km, tid: ca 4 dagar). Söker du istället efter lite större utmaningar så finns Tandådalen (ca 15 km, tid: ca 5 h) att tillgå och det välkända Hundfjället (ca 15 km, tid: ca 6 h) som har brantare stigningar/nedförsbackar och även en del svåra passager.

Tips! Kom ihåg att ha ordentliga skor på fötterna och en ordentlig matsäck och dryck med dig på turen.
Den bästa tiden för fjällvandring i Sälenfjällen är mellan midsommar fram till september/oktober och det finns en hel del bra guider med tips på bra saker att ha med sig på turen. Se fler tips här!

Fjälltur i Funäsfjällen

Njut av de fantastiska vyerna utöver Funäsfjällen och koppla bort vardagsstressen för en stund. Här finns det många spännande vandringsleder för både stora och små. Funäsfjällen ligger i västra delen av Härjedalens kommun och centralt hittar du Funäsdalen, men i Funäsfjällen hittar du även Fjällnäs, Kappruet, Tänäskröket, Ramundberget och Tänndalen. De 30 olika guldturerna tar dig med på mäktiga fjällvandringar med alltifrån kortare till längre turer samt lite mer krävande vandringar. Det finns även 10 olika kulturer att utforska med lärorika och lekfulla vandringsturer för barn och vuxna som är väl skyltade. Är du istället sugen på att ta dig upp på en bergstopp? Utforska någon utav de 60 topparna som ligger på minst 1000 meters höjd!

Tips! Tänk på att det kan vara svårt i början att avgöra hur lång tid det tar att vandra längs en vandringsled, men man brukar i snitt räkna med att det tar ca 1 h att gå 3 km i fjällterräng. Kuperad terräng kräver däremot oftast mer tid. Den bästa tiden på året för att fjällvandra i Funäsfjällen är mellan midsommar och september månad.

Den magiska Kungsleden

Kungsleden är en av världens kändaste fjällvandringsleder som sträcker sig mellan Abisko och Hemavan i Lapplands fantastiska fjällnatur. Under den totalt 400 km långa leden passerar man bland annat Kebnekaisemassivet, Stora Sjöfallet, Kvikkjokk, Jäkkvik och Ammarnäs. Givetvis finns det här mindre leder att vandra längs med Kungsleden där du också får möjlighet att passera genom både terräng och låglänt i fjällbjörkskog, men även genom grönskande fjällhedar med vackra sjöar. Kungsleden passar både nybörjare och mer vana fjällvandrare, även om det finns leder som kräver lite mer erfarenhet. Den kändaste av de 5 lederna, Abisko – Nikkaloukta, är 108 km och tar ca 6-7 dagar att vandra och på vägen kommer du att få se både renar, stora slätter, sjöar och fjäll.

Tips! Tänk på att packa lagom tungt så att du orkar ta dig fram längs med vandringsleden. Den bästa tiden för att vandra längs med Kungsleden är mellan midsommar och några veckor in i september.

Vi hoppas att dessa tips ska ge dig inspiration inför din kommande fjällvandring och om du vill ha fler tips på bra boenden i närheten av vackra fjällandskapen kan vi rekommendera dig att ta en titt på våra fjällhotell!

PS. Läs gärna mer om vår story och bakgrund. Med 15 års erfarenhet, lokal expertis och mer än 6500 specialerbjudanden är vi säkra på att kunna ge dig din bästa semester nånsin!

 

Share
Published by

Recent Posts

Besök fotografiska museet i Stockholm – Boka biljetten nu.

Upptäck Fotografiska Museet i Stockholm: En Konstnärlig Resa Allmän Beskrivning: Fotografiska museet i Stockholm är…

6 månader ago

DinnerWeek – upptäck vår nya kampanj

Vår nya kampanj DinnerWeek har premiär idag! Ni bokar rykande heta middagserbjudanden som inkluderar en…

7 månader ago

Åka på Spa med barn – 10 barnvänliga spahotell

Hotell som har familjespa  Vi ska visa att det är fullt möjligt och att de…

7 månader ago

Spa mellan Stockholm och Göteborg

I en värld som ständigt rusar framåt tycker vi att det är extra viktigt att…

8 månader ago

Boka hotell online utan kreditkort

Ska du äntligen komma iväg på en resa för att utforska en ny stad eller…

10 månader ago

Vinnarna av Årets Slottshotell 2023 är klara!

Nu är det klart både vilka hotell som tar hem Årets Slottshotell 2023 och vilka…

10 månader ago