Inspiration

En Guide till Höga Kusten i Ångermanland

Är ni ute efter en unik naturupplevelse? Varför inte besöka Höga Kusten i Ångermanland, ett UNESCO naturvärldsarv! Den rekordstora landhöjningen är en unik naturupplevelse. Ingenstans i världen har landhöjningen varit så stor som just vid Höga Kusten. Här kan ni vandra i den vackra naturen men även besöka de underbara städerna och byarna i Höga Kusten området. 

Höga Kusten

Vad är Höga kusten och vart ligger det?

Höga kusten är kustremsan mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Ångermanland. Där har en landhöjning på 286 meter skett sedan inlandsisen försvann. Landhöjningen sker fortfarande med ca 8 millimeter per år. Naturen vid höga kusten är spektakulär, där öppet hav förenas med branta berg och skogar. Här finns också Sveriges högsta ö, Mjältön, som är 236 meter över havet. Men här ligger även Bottenhavets största djup, Ulvödjupet, på 293 meter under havsytan.

En resa från Härnösand till Örnsköldsvik i Höga Kusten

Vår resa börjar i porten till höga kusten och kommer röra oss mot norr med en hel del stopp på vägen. Vi tipsar om en massa olika sevärdheter runt om i Höga Kusten men också om olika aktiviteter som man kan göra. Vissa aktiviteter passar sig bäst under sommarhalvåret och andra passar bättre under vinterhalvåret. Vi kommer även att tipsa om några hotell som ligger i höga kusten som ni med lätthet kan boka på vår sida. Den här guiden passar er som planerar att åka till Höga Kusten eller letar inspiration till en resa och vill veta lite mer om vad man kan göra och vilka sevärdheter som finns.

Härnösand i Höga Kusten

Härnösand – Norrlands Aten

Härnösand är en av Norrlands äldsta städer och grundades 1585 av Johan III och här finns en hel del intressanta sevärdheter. Vi börjar i stadsdelen Östanbäcken som ligger på ön Härnön och är ett kvarter med trähus som är byggda under 1700- och 1800-talet efter ryssbranden 1721. De äldsta husen i Östanbäcken är daterade till 1727 och går man upp för backen åt nordost så kommer man till Sveriges minsta Domkyrka. Ett besök på friluftsmuseet på Murberget brukar vara väldigt uppskattat för familjer och museet ligger på fastlandet. Friluftsmuseet har många olika miljöer och bebyggelse som visar den Norrländska historian, och friluftsmuseet är en av Sveriges största. För de kulturintresserade så finns Härnösands konsthall med en hel del intressanta utställningar, men glöm inte att kolla in Henri Matisse tavlan som är värderad till 20 miljoner.

För de som besöker Härnösand på Vintern så finns det mängder av aktiviteter att göra. Man kan åka skridskor på bl.a. Högslätten och där finns också bra längskidspår, eller så kan man åka utför på Vårdkasberget. På Sommaren finns många härliga utflyktsplatser och sommarcaféer som vid Nickebo. Vill man bada så är Smitingen att rekommendera, en härlig sandstrand och långgrunt så det passar bra till barnfamiljer också. Om man letar efter ett hotell i Härnösand så rekommenderar vi Stadshotellet i Härnösand som numera heter First Hotel Stadt och ligger alldeles intill hamnen.

Ångermanälven och Högakustenbron

Norr om Härnösand ca 3 Mil så ligger Högakustenbron som invigdes i december 1997 och var Sveriges högsta byggnadsverk fram till år 2000.  Vid högakustenbron så börjar eller slutar Sveriges kanske vackraste vandringsled. Den tar dig från Högakustenbron till Ö-vik och sträcker sig i 13 etapper över 13 mil. Vandringsleden är det särklass bästa sättet att uppleva den imponerande naturen. I närheten så ligger även Hemsön dit man kommer med färja, förutom naturen så kan man även besöka Hemsöfästningen, en nerlagd försvarsanläggning från Kalla kriget.

Precis vid mäktiga Högakustenbron eller Vedabron som den även kallas för, ligger Hotell Höga Kusten vackert belägen vid Ångermanälven.  Från de stora panoramafönstren på hotellet så har man en fantastisk utsikt över Ångermanälven, hög kusten bron och den underbara ångermanländska naturen. På hotellet kan du även njuta av en massage, bada i poolen eller en uppfriskande bastu. Från restaurangen så kan du njuta av en god måltid samtidigt som du har en den härliga utsikten, en upplevelse för alla sinnen.

Högakustenbron och Ångermanälven

Häxprocesser i Kramfors

I vår resa vid Höga Kusten så följer vi Ångermanälven en bit in mot landet och kommer till Kramfors. Det gamla stadshotellet First hotel Kramm ligger centralt i Kramfors, härifrån har du en bra utgångspunkt för att utforska Höga Kusten. För er som gillar att fiska är Kramfors en utmärkt plats att ha som utgångspunkt för olika typer av fiske. På våren vid havet så är Havsöring en härlig upplevelse. Det finns också bra Lax- och Gäddfiske men självklart är strömmingsfiske väldigt populärt i Höga Kusten. Från Kramfors så kan man åka på en kryssning med m/s Ådalen III och njuta av Ångermanälven och Höga Kusten skärgården, medans du äter skärgårds buffé. Den här båtturen går även att göra från Härnösand.

I Torsåker som ligger 2 mil väster om Kramfors, här ligger Häxberget eller Bålberget där 71 människor (65 kvinnor) brändes eller halshöggs i häxprocesserna den 1 juni 1675. Det finns även ett Häxmuseet vid Hola Folkhögskola som visar en utställning kring Häxprocesserna i Kramfors.  En annan sak som man inte får missa är Minnesmonumentet från Ådalen 31 som ligger i Lunda vid Sandöbron den gamla bron över älven. Glöm aldrig det som hände vid Ådalen, som man brukar säga.

Slåttdalsskrevan i Skuleskogen

Hjärtat av Höga Kusten

Nu har vi kommit in i hjärtat av Höga Kusten här är naturen oslagbar, här möter branta berg havet. Skärgården här är riktigt fantastisk och här så ligger Ulvön, en ö som man tar sig till med färja från Köpmanholmen eller ifrån Docksta. Ulvön var en gång i tiden Norrlands största fiskeläge, här kan man promenera kring hamngatan och de röda fiskebodarna. Är man på Ulvön så ska man ta tillfälle i akt och smaka på Ulvöns delikatess, Surströmming.

Mellan Docksta och Köpmanholmen så ligger Skuleskogens Nationalpark. Ett besök i Urskogen är ett måste och uppleva Slåttdalsskrevan som är 200 meter lång, 6 meter bred och 40 meter djup är verkligen en upplevelse. I Skuleskogen så finns det även uppmärkta leder att vandra på och går man höga kustenleden så går man igenom Skuleskogen. Vid E4:an vid Docksta så reser sig det mytomspunna Skuleberget, här finns en hel del stigar och klätterleder. Berget stupar nästan lodrätt mot den sida som är mot E4:an och den är svår att missa om kommer med bil. I skuleskogen så sägs det ha härjat rövare och de sägs ha bott i Skulegrottan eller rövargrottan som den också kallas.

De röda fiskebodarna vid Ulvön.

Örnsköldsvik

Nu är vi framme vid Örnsköldsvik som är vårt mål vid höga kusten. Du som är här på vinterhalvåret kan också gå och se Ö-viks stolthet MoDo spela i Fjällräven center. För barnfamiljer så är upplevelsebadet Paradiset att rekommendera, här kan du bl.a. åka Sveriges längsta vattenrutschbana Magic Eye som är 180 meter lång, om du vågar. Strax utanför Ö-vik så ligger Genesemons arkeologiska friluftsmuseum, här kan du uppleva hur livet var på en järnåldersgård på 500-talet i Genesmon. Bredvid rekonstruktionsområdet så har man haft en arkeologisk utgrävning som man har baserat rekonstruktionen på. Härifrån kan man ta sig upp på Varvsberget det är Stadsberget där hoppbacken finns, därifrån kan man ansluta sig till Höga Kusten-leden om man ska ut på vandring.

Elite Plaza Hotel ligger precis vid hamnen i centrala Ö-vik. Hotellet är stadens högsta byggnad och högst upp så finner du relaxavdelningen där du samtidigt kopplar kan njuta av utsikten av Öviksfjärden. First Hotel Statt är beläget centralt vid hamnen och hotellet är byggt 1913.

Avslutningen av vår resa vid Höga Kusten

Vi vill avsluta den här resan med att säga att det finns så mycket mer att se och uppleva i Höga kusten området. Vi hoppas att det här kan funka som en inspiration för er som ska uppleva denna fantastiska del av Ångermanland och Sverige.

Vill ni ha tips på olika hotell i Sverige med spa som är barnvänliga? Då kan ni läsa och få tips om hotell med barnvänliga spa.

PS. Läs gärna mer om vår story och bakgrund. Med 15 års erfarenhet, lokal expertis och mer än 6500 specialerbjudanden är vi säkra på att kunna ge dig din bästa semester nånsin!

Share
Published by
isabelle

Recent Posts

Besök fotografiska museet i Stockholm – Boka biljetten nu.

Upptäck Fotografiska Museet i Stockholm: En Konstnärlig Resa Allmän Beskrivning: Fotografiska museet i Stockholm är…

6 månader ago

DinnerWeek – upptäck vår nya kampanj

Vår nya kampanj DinnerWeek har premiär idag! Ni bokar rykande heta middagserbjudanden som inkluderar en…

7 månader ago

Åka på Spa med barn – 10 barnvänliga spahotell

Hotell som har familjespa  Vi ska visa att det är fullt möjligt och att de…

7 månader ago

Spa mellan Stockholm och Göteborg

I en värld som ständigt rusar framåt tycker vi att det är extra viktigt att…

8 månader ago

Boka hotell online utan kreditkort

Ska du äntligen komma iväg på en resa för att utforska en ny stad eller…

10 månader ago

Vinnarna av Årets Slottshotell 2023 är klara!

Nu är det klart både vilka hotell som tar hem Årets Slottshotell 2023 och vilka…

10 månader ago