Upplev den unika kombinationen av den svenska historien och matkulturen på Gripsholms värdshus i den vackra hamnstaden Mariefred. Här får du ta del av smakkombinationer hämtade från det svenska kökets variation och mångfald, men även en hel del godbitar inspirerade av andra europeiska länder.
Gripsholms värdshus har en unik historia med anor tillbaka ända till det tidiga 1300-talet. I vinkällaren kan du som besökare än idag se många bevarade delar av bland annat de tegelvalv som lämnats kvar efter det munkkloster som en gång i tiden låg beläget på denna plats. Munkklostret Monasterium pacis Mariae, även kallad Pax Mariae, var under nästan tvåhundra år en helig plats och det var även detta kloster som namngav staden Mariefred. Gustav Vasa var under 1500-talet inte något vidare förtjust i detta munkkloster och lät istället riva det för att istället bygga upp Gripsholms slott med delar av det forna klostret.
Sveriges äldsta värdshus
1609 var året då Gripsholms värdshus byggdes och det var även vid denna tidpunkt som det fick sina värdshus privilegier. På Gripsholms värdshus, som faktiskt är Sveriges äldsta värdshus, möts man än idag av platsens unika personlighet och miljö med ett fokus på nytänk kring smakupplevelsen. ”Vår vision är att med enkelheten lyfta fram varje unik smak i de olika råvarorna och i den mån vi kan alltid jobba med närodlat och svenskproducerat” menar Marcus Jonsson, kökschef på Gripsholms värdshus. ”Inspirationen är hämtad från det innovativa och vi strävar alltid efter att ge våra gäster en smakupplevelse som lyfter helheten i besöket”, fortsätter Marcus.
Man kan inte undgå att imponeras av den fantastiska utsikten värdshusets á la carte restaurang Matsalen erbjuder. Här kan du titta ut mot Gripsholms slott medan du avnjuter middagen inspirerad från det svenska köket och med en touch av det franska. ”Maten och miljön ska gå hand i hand och vi vill att du ska uppleva platsens personlighet och omtanke fångad i denna historiska miljö” säger Marcus och berättar även att det är vanligt att personalen delar med sig av värdshusets historia för middagsgästerna. ”Man kan förstå att platsen väcker stor nyfikenhet hos våra gäster så det föll sig ganska naturligt att börja anordna guidade turer här på Gripsholms värdshus”.
Marcus berättar också om värdshusets andra restaurang Skänken, som även går under namnet Bakfickan. ”Skänken har en lite mer pubkänsla över sig med ett varierande tema som utgår ifrån det svenska-, italienska- och engelska köket”. Även här fokuserar man mycket på det ekologiska med råvaror från de sörmländska gårdarna och kryddor hämtade runt husknuten.
Gripsholms värdshus är helt klart en plats som lämnar avtryck efter sig och en plats att längta tillbaka till. Den fantastiska stämningen skänker både inspiration och ny energi samtidigt som du här kan koppla av – långt bort från vardagen och alla måsten.
PS. Läs gärna mer om vår story och bakgrund. Med 15 års erfarenhet, lokal expertis och mer än 6500 specialerbjudanden är vi säkra på att kunna ge dig din bästa semester nånsin!