Tiden springer iväg och nu på fredag är det redan Midsommarafton. Vi tänkte passa på och tipsa om några favoriter till midsommarbordet.
Klassisk Jordgubbstårta
Ingredienser
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 l jordgubbar + 0,5 dl strösocker
- 5 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Bröa en form (ca 24 cm i diameter). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt kakan vila någon minut i formen innan du stjälper upp den. Låt svalna.
Skölj och rensa jordgubbarna. Skär hälften av jordgubbarna i skivor och blanda med sockret. Låt stå ca 30 min tills sockret smält. Rör om då och då.
Vispa grädden till ett fast skum. Dela sedan kakan till tre bottnar. Blanda hälften av de sockrade jordgubbarna med 2 dl vispad grädde och lägg på en av bottnarna, lägg på nästa botten och fördela resten av de sockrade jordgubbarna på den. Lägg på den sista bottnen. Bred ut resten av grädden på och runt tårtan. Garnera med jordgubbar.
Silltårta
Ingredienser
- 75 smör
- 150 g kavring
- 2 gelatinblad
- 100 g inlagd sill
- 70 g matjessill, spar lite spad
- 30 g ansjovisfilé
- 3 dl gräddfil
- 150 g naturell färskost
- 1 rödlök
- 1 knippe färsk dill
Smält smöret. Mixa kavring och blanda med smöret. Pressa sedan ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min. Skala och finhacka rödlök. Hacka dillen. Skär sillarna i mindre bitar och blanda med gräddfil, färskost, rödlök och dill. Smält gelatinbladen i en kastrull med ca 2 msk av spadet från matjessillen. Vänd ner det smälta gelatinet i smeten. Häll smeten i formen och låt stå i kyl minst 2 timmar. Garnera tårtan med ägg, rödlök och gräslök innan servering.
Trevlig midsommar önskar vi på HotelSpecials.se