Bortglömd markplätt blev vineri
2016: En tidig septembermorgon i Solna. En stor kylbil anländer till The Winery Hotel. Innehållet? Drygt tio ton druvor, körda direkt efter skörd från vingården i Toscana. Förväntningarna hos medarbetarna på The Winery Hotel är stora. Druvorna ska nämligen bli till deras eget vin i The Winery Hotels eget vineri. Men kontrasten mellan Solna och Toscana är minst sagt påtaglig. Så hur föddes egentligen idén om ett kombinerat vineri och hotell i Solna?
Hotell-legendaren tillika visionären Ejnar Söder hade blivit inbjuden av sin danske vapendragare, Klaus Hansen Wikström, till en oansenlig och bortglömd liten markplätt alldeles i korsningen av E18 och E4. Här stod de två en grå och regnig dag med vinddraget både från vädrets makter och från bilarna som svischade förbi på E4:an. Ejnar Söder tänkte vid tillfället: ”Den här platsen är omöjlig, vad ska man bygga här?”. Men så landade en ängel som viskade i hotell-legendarens öra och sa: ”Ejnar, bygg här en vingård!”
Modernt och industriellt möts i tidlös design
Vineriet är hjärtat av hotellet och anger tonen för både arkitektur och inredning. I foajén möts du av vineriets enorma ekfat och ståtliga stålcisterner. Noggrant utvalda material understryker den industriella elegansen. Modern belysning och inredning möter betonggolv och tegelväggar inspirerade av förra seklets industriella era. Det gamla och det nya samexisterar i en atmosfär inspirerad av Brooklyn och Toscana – Brooklyn med sina stora, imponerande byggnader i fasta material och Toscana med sina gamla, vackra vingårdar. ”Design ska vara tidlös, uppfylla behov och upprätthålla hög kvalitet i alla avseenden”, säger designern Jan Söder. Han fortsätter: ”Den måste motstå tidens tand. Du ska kunna titta på en design om 20 år och fortfarande anse att den är funktionell och vacker.”
Design ska vara tidlös, uppfylla behov och upprätthålla hög kvalitet
Årets vin snart färdigt
”Druvorna ser fina ut”, konstaterar Mats Ruhne, som är hälftenägare av hotellet och som har drivit den svenskägda vingården Terreno i Toscana i drygt 25 år. Mats Ruhne fortsätter: ”Men, det är egentligen först om någon dag vi kan avgöra hur bra årets vin kan bli. Då har druvorna börjat utveckla alkohol och då går det för en tränad kännare att avgöra druvornas potential.” De druvor som plockats i Toscana är Sangiovese och Cabernet Sauvignon. Det var cirka 600 backar á 17,5 kilo, totalt drygt 10 500 kilo som kördes direkt efter skörd till The Winery Hotel. Av detta kommer det tillverkas cirka 7500 flaskor av husets eget röda, Winery Red.
Naturligt, närodlat och nytänk
Precis som i övriga hotellet står vinet i fokus även i restaurangen The Winery Kitchen. Vid frågan om hur vin och mat kombineras får vi svaret: ”Vi tänker att gästen får frågan – vilket vin vill ni dricka? Och därefter väljs maten. Ett nytt sätt att tänka, där vinet presenteras först”, säger Johan Haglund, Food and Beverage manager. Vidare förklarar Johan att naturligt, närodlat och nytänk präglar köket som ger skärpa åt vinet. Menyerna präglas av säsong och gästande vinproducenter. Atmosfären i The Winery Kitchen är inspirerad av de robusta vingårdarna i Toscana, med mycket naturliga material som trä, sten och betong. Alla råvaror inhämtas från Sverige och bland de närmsta grannländerna. Under sommaren kryddas maten med vildvuxna örter och växter, plockade från närliggande handelsträdgårdar. I restaurangen kan du njuta av en härlig frukostbuffé, lunch och middag. Inte förvånande finns här erfarna sommelierer som kan guida dig till nya spännande smakuppleveler och vinbekantskaper. ”På The Winery Hotel vill vi inspirera och utmana dig att möta olika typer av viner: Hitta nya och återupptäcka gamla vinvänner från förr. Vårt mål är att du som gäst, oavsett tidigare kunskapsnivå, skall kunna lite mer om vin då du lämnar hotellet jämfört med när du klev in”, berättar Johan. Han tipsar om att prova vinerna producerade på The Winery Hotel, men även vin från deras vingård Terreno i Toscana. ”Att gå en guidad tur i vineriet och sedan smaka vårt egenproducerade vin är oslagbart. Familjen Ruhne med 30-årig erfarenhet av vinodling i Toscana har tagit fram fantastiska viner.”
Gästen får frågan – vilket vin vill ni dricka? Och därefter väljs maten
Förutom att avnjuta vin och mat på The Winery Kitchen finns här också Terreno Deli, hotellets toskanska bakficka, där fokus ligger på pasta, pizza och sallad med mycket smak och med mycket kärlek. ”Pedro som basar i köket är fantastisk”, berättar Johan. På söndagar serveras också brunch i Toscanas tecken. På Terreno Deli är det viner från vingården Terreno som gäller. Den som vill prova på flera olika typer av viner går dock inte miste på The Winery Hotel – i Vinoteket finns nämligen så kallade vinomater. Du köper och fyller på ett kort med valfritt belopp och sedan har du tillgång till alla viner som finns i displayerna. Du kan välja mellan ett litet provsmak, ett halvt eller ett helt glas. Vinlistan är väl utarbetad och rymmer alla olika typer av hantverk, stilar och trender. ”I vinomaterna i vårt Vinoteket har du möjlighet att upptäcka nya viner och provsmaka exklusiva viner som du annars kanske inte hade haft tillgång till”, berättar Johan.
I vinomaterna i vårt Vinoteket har du möjlighet att upptäcka nya viner och provsmaka exklusiva viner
Unik utsikt över Brunnsviken
Det råder ingen tvekan om att kärleken till vinet genomsyrar hotellet. Oavsett om du är nybörjare på vin, konnässör eller bara vill uppleva ett unikt hotell finns här mycket att göra. Missa inte att hänga i den populära lobbyn och prova viner, umgås med vänner och kolla in vineriet. Det är även populärt att börja sin vistelse med en drink på takterrassen The Winery Rooftop. Här kan du ta in den unika utsikten över Brunnsviken. The Winery Rooftop har även en populär pool och självklart även en vinbar. Grönska och inredning i trä smyckar takterrassen och för tankarna till Toscana. Oavsett kontraster mellan Solna och Toscana möts de tu här i en härlig kombination!